martedì 29 marzo 2011

PAINE CU CARTOFI

INGREDIENTE:
1kg faina
25gr drojdie proaspata
0,5l apa
1 lingurita zahar
2 linguri ulei de masline
3-4 lingurite sare
650gr cartofi

MOD DE PREPARARE:
Cartofii se pun la fiert,cu 2 linguri de sare,apoi se scot pastrand apa.Se lasa la racit.

Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza,si mai adaugam 2 lingurite faina,presarand putina si pe deasupra.Se lasa la dospit
Intre timp curatam cartofii de coaja  si ai zdobim.Amestecam cartofii cu faina si cele 2 lingurite de sare ramase,se adauga maiaua ,uleiul,120ml apa de la cartofi,si se framanta bine,se lasa la crescut 40-45 de minute,pana aluatul s-a dublat.Daca aluatul vi se pare prea tare mai adaugati putin cate putina apa in care au fiert cartofii,si la sfarsit inca 1-2 linguri cu ulei de masline,eu asa am procedat
Se rastoarna aluatul pe planul de lucru,presarat cu faina si se imparte in doua
Se aplatizeaza fiecare bucata de aluat intr-o forma ovala,apoi se ruleaza una dintre margini catre interior pana la jumatate.Partea nerulata se pudreaza cu faina
Se intoarce aluatul cu partea rulata in jos,pe un servet s-au intr-o tava ,dupa care se mai lasa la crescut inca 35 de minute acoperite cu un servet la loc cald
Dupa ce au crescut frumos ,se intoarce aluatul invers,cu partea rulata in sus,si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt
In cuptorul incalzit la 190°C  punem o cratita cu apa fierbinde sub gratarul pe care vine pusa tava cu aluatul de paine,si se lasa la copt 45' s-au pana painea e rumenita bine pe deasupra si coapta pe dinauntu
Painea tocmai scoasa din cuptor,si miroase asa de bine...crocanta pe dinafara si pufoasa pe dinauntru,si foarte gustoasa,nu va ramane decat sa incercati aceasta reteta,nu veti regreta
POFTA BUNA!!!

22 commenti:

violette ha detto...

Frumoase painicile...rumene si pufoase!

Miodrag Surac ha detto...

Gabriela super arata, rustic sa tot manaci. Iti propun cand mai faci sa coci cartofi in cuptor in loc sai fierbi.Iti spun si de ce , pentru ca atunci nu au multa apa cartofi si painea iese mai pufoasa( o stiu de la un brutar din Belgrad si am incercat e diferenta mare) Aceasi poveste si cand faci galuste cu prune, tot asa sa coci cartofii pasati bine si iasa super. Bafta si mai astept retete...

Manuela ha detto...

Complimenti!! Un pane stupendo!! Bravissima! Un bacione.

judy ha detto...

Superba painica ta.....cred ca are un guuuuust!!!!
Felicitari,intr-adevar minunat!!!

Liana10 ha detto...

Mamaaaaa, ce pufosenie de paine! Bine ar merge langa un codru aburind din painea asta si niste sunculita afumata, putina telemea de vaca si ceapa rosie, nu-i asa? pupici

mirela ha detto...

Maammaaa,,,,da bine mai arata,,,,imi ichipui ce miros emana clda,,,,,yamiiii,,,,puppp si pe unde umbli?????

Doinitza`s cakes ha detto...

ce fain ti-a crescut si tati face paine cu cartofi e f f buna si pufoasa ,vezi ce indicatii ti-a dat Surac trebuie sa incercam si asa ,ca astea-s niste secrete de la bucatar la bucatar:-))),bine ai revenit te pupic dulce,mor dupa ea cand e calda ,nu te-ai gandit si la mine,of! of!

Gabriela ha detto...

Multumesc Violette,a fost tare buna!pup!

Gabriela ha detto...

Multumesc Surac de sfat,cu prima ocazie am sa fac exact cum ai spus tu,si sant sigura ca o sa-mi iasa buna si gustoasa painea!iti multumesc inca o data si mai astept sfaturi de la tine,asa mai invat si eu cate ceva nou!o seara frumoasa!

Gabriela ha detto...

Grazie Manuela,un bacione anche a te!

Gabriela ha detto...

Multumesc mult Judy,,pupici!

Gabriela ha detto...

Mi-ai facut o pofta Liana,am de toate numai ca tin post si nu pot sa mananc,ufa...ce-mi faci acum numai acolo imio sta gandul!pupicei!

Gabriela ha detto...

ma bucur Mirela ca iti place,iar painea a fost gustoasa rau!pupicei1

Gabriela ha detto...

Doinitza ,sfaturile de la Surac sant binevenite oricand ,si am sa le pun in aplicare,pentru ca am incredere in el,si pentru ca e un bucatar desavarsit!am mancat o felie si pentru tine,si cu prima ocazie esti invitatat mea!te pupik dulce!

ELENA ha detto...

Buna scumpa mea!
Mulțumesc de vizită.
Pâinea arată super...
îmi place să o maînânc mai
mult goală..
Să ai o zi srumoasă!
Te pup și îmbrățișez cu mare drag!

nicoleta ha detto...

Superb ti-a venit!
Ce as manca o bucata ! Din pacate cu intoleranta mea la drojdia de bere nu pot manca deloc paine.
:-((
bacioni

janet ha detto...

Stiu ca-i bunaaa,am facut!Te-a iesit,grozav!
O seara buna!

yaya6 ha detto...

ce bine arata,si eu fac des paine de casa dar cu cartofi nu am incercat,am sa fac si eu ca a ta e super faina,o zi buna

Gabriela ha detto...

Merci,Elena,iti doresc o zi frumoasa si tie,te pup dulce!

Gabriela ha detto...

imi pare foarte rau Nicoleta ca nu poti manca nimic ce contine drojdie,dar sant preparate foarte bune care se fac si fara drojdie,te pupik!

Gabriela ha detto...

Merci Janet,chiar mia iesit foarte frumoasa si foarte gustoasa,pupici!

Gabriela ha detto...

yaya6,te asigur ca e mult mai gustoasa decat cea normala,incearca si sa-mi spui si mie daca ti-a placut!pupicei!